Herkesin;her bünyenin her yaş grubunun farklı egzersize ve gıda takviyesine ihtiyacı vardır.
Küçükken herkes bir an önce büyümeyi ister belli bir yaşa gelince de tekrardan çocuk olmayı.Garip ama güzel bir duygu çocuk olmak.O dönemlerdeki çocuksu duygularda,yaşantıda olmak farklı bir duygu...
Şimdi gelelim asıl konumuza.Mesela 10 yaşındaki aile bireyinin bir işte çalışması nasıl mümkün olmuyosa ortalama 50 yaşındaki bireylerin de ağır kaldırması,hızlı koşması veya sağlıgı için herşeyi yemesi ne yazıkki mümkün olmuyo.Biliyoruzki belli bir yaştan sonra çogumuzda şeker,tansiyon,kalp gibi rahatsızlıklar ortaya çıktıgından 20'li yaşlardaki yediklerimizi ne yazıkki yiyip içemiyoruz veya o zamanki enerjimiz olmadıgından çok hızlı hareketler,sporlar yapamıyoruz.
Uzmanların dediklerine göre 7-16 yaş grubundaki çocuklara hergün en az 60 dakike boyunca hareket yapmalarını sağlayın çünkü bu onların fiziksel gelişimleri açısından önemli ve fiziksel aktiviteleri daha az olanların daha az sosyal hayatları,daha düşük kariyerleri oldugu gözlenmiş.
16-24 yaş grubundaki bireylerde haftada 3-4 gün farklı yogunlukta aktiviteleri uygulamak ise yeterliymiş.Bu aktiviteler;yüzme,tenis,spor salonları,yürüyüş,bisiklete binmek olabilir.Bu yaş grubunda metabolizma sorunu pek olmadıgından bu spor hareketleri metobolizmanın hızlı çalışmasına yardımcı oluyo.Ama ilerisi için önlem oluşturmamıza yardımcı olur.
25-35 yaş arasındaki bireyler haftada 4 kez min.30 dakika aerobik hareketleri yapması öneriliyo.
30 yaşından sonra vücut daha az hormon üretip vücut dokusu kayıplara uğradığından daha fazla yağ depolamaktadır. Kilo kontrolünde egzersizler daha fazla enerji harcamanızı sağlar.Egzersizler kalbimizin ve ciğerlerinizin dayanıklılığını artırırken kan akış hızını değiştirerek sizi kalp hastalıklarına karşı korur.Yapılan yürüyüş, koşu egzersizleri kemik yoğunluğunun artmasını da sağladıgından önemli aktiviteler arasında yer alıyo.
35-45 arasındakiler eğer bu yaşa kadar pek aktiviteleri yoksa kendileri yağ depolamada tehlike içerisinde yer aldıklarından bu zamana kadar bulunabildiğiniz kadar aktif olmaya bakın.Çünkü bu yaş grubuna gelince metobolizma yavaşlıyo ve kas kaybı oluşmuş oldugundan direk yağ depolanıyo bu da kalp rahatsızlıkları ve kilo alımında risk oluşturabiliyor.
Hepimiz biliyoruzki en değerli giysimiz cildimiz ve üşensekte cildimize iyi bakmamız gerekiyo.Eğer iş yogunlugunuz varsa spora 30-40 dakka vakit ayıramıyosanız gün içersinde gitceğiniz yerler çok uzak değilse mesela katlar arasında asansör değil merdiven kullanmaya çalışın.Apartman kapıcınız da olsa çöplerinizi siz atın.Bu hem dış görüntümüz açısından hem de vücudumuzun içindekileri göremediğimizden iç yapımızın için önemli.İlersini garantiye almak istiyosak,hem görüntümüz iyi olsun hemde çogu şeyi yiyelim diyosak bunu dikkate almamız gerek diye düşünüyorum.Bazen zor olsada mümkün oldugunca uygulamaya çalışmaktan zarar gelmiceğine göre neden kendimize bakmayalım...
Genç yaşta kendimize daha dikkat etmemiz ilerleyen yaşlarda da daha dinç olmamızı sağlar ve bence bu da hepimizi mutlu eder.Bazı ufak ayrıntılara dikkat etmekte fayda var.Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
26 Şubat 2010 Cuma
yaşa göre egzersiz
Etiketler:
dakka,
dış,
egzersiz,
merdiven,
sağlıklı yaşam,
yaşamdan püf noktaları
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder